ADHD medicin – du har ikke noget valg!

On 18. December 2015 by Peter 'ADDSpeaker' Vang

I Danmark har man reelt blot valget mellem ADHD medicin med Methylphenidat eller Lisdexamfetamin. Men det er langt fra den opfattelse som man har i andre lande, bl.a. i USA. Jeg har derfor lavet en sammenligning mellem udbredelsen af de 4 godkendte indholdsstoffer der kan anvendes i Danmark. Her ser du resultatet!

US vs DK prescriptions
Ved at sammenkøre data fra Statens Serum Institut og Medicinhåndbogen fra Sundhed.dk, har jeg regnet mig frem til udbredelsen af de 4 godkendte typer af ADHD medicin, der anvendes i Danmark (Modafinil er ikke opgjort under ADHD medicin, så det er udeladt bevidst).

Danmark er et Methylphenidat land!

Resultatet af min analyse viser at danske læger i 76,1% af alle tilfælde, vælger din læge at ordinere Methylphenidat, og i 17% af alle tilfælde, falder lægens valg på Atomoxetin. Hvad er logikken bag dette, tænkte jeg og så sammenlignede jeg med USA og så et ganske andet billede.

USA er mest til Dexamfetamin

Her er det Dexamfetamin der er bedst udbredt med 34,4%, efterfulgt af Methylphenidat med 21 ,9% og først som sidste valg kommer Atomoxetin med blot 4,3% af markedet!

Vi spørger Dr. Barkley …

Jeg spurgte Dr. Barkley om hans opfattelse i forhold til vigtigheden af det at have muligheden for at vælge mellem det tilgængelige ADHD medicin og om det havde en betydning for kvaliteten af den behandling vi kan få, her i Danmark.[…] Dr. Barkley,

This (red: tabellen ovenfor) shows the vast differences in choice of ADHD medication available in Denmark vs. the US. In Denmark Ritalin and Strattera are the only real “choices”, but in the US, the market is more evenly spread out.Any ideas to how this affects the individual treatment of each person with their own “variety” of ADHD? (I am making this a topic for discussion in the book i’m writing, that is why I am asking) Personally I don’t respond well to anything other than dexamphetamine and methamphetamine, so I would have been in dire straits if it hadn’t been for my US diagnosis, that stated that I only responded well to these, opposed to Methylphenidate etc. […]
Russell A Barkley, PhD
Your personal experience is consistent with the evidence over here for adults and even teens and that is that having amphetamine based ADHD drugs allows us to tailor our treatments to better suit more cases and achieve a higher rate of response than if only one or two drug types were a available. Having more choices in patient care is always a good thing due to human individual differences. Be well.

Tak til Dr. Barkley for altid at være så imødekommende og hurtigt til at svare på alle mine henvendelse, respekt!

Hvem tjener på ADHD medicin i Danmark?

Der er reelt 4 forskellige præparater at vælge imellem i Danmark. Atomoxetin (Strattera), Dexamfetamin (Attentin), Lisdexamfetamin (Elvanse) og Methyphenidat (Ritalin, Concerta, Medikinet m.fl.). I tabellen her, kan du se hvor massivt Methylphenidat og Atomoxetin sidder på det danske marked, og hvor Dexamfetamin, i 2013, blot var tilgængeligt som magistrelt fremstillet præparat og derfor ikke medtaget i prisoversigten på Sundhed.dk, men da jeg selv får præcis det præparat, så ved jeg at der blot er 419 personer der får Dexamfetamin i Danmark og at prisen ligger på 4 kr. per pille i udsalgspris. Lisdexamfetamin ser ud til at være i sin spæde begyndelse og Atomoxetin ligger stabilt på de 22,2%

Estimeret Markedsdata for ADHD medicin 2013

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: