Unikke besøgende siden 2015

  • 185,898 personer

Søg efter emneord her

Rockere, bander og ADHD

Share

Unge med ubehandlet ADHD der kommer fra svage sociale kår, er oplagte kandidater til et liv på kanten af samfundet. Jeg ser her på, hvorfor …

Det var en politipatrulje, der tilfældigvis befandt sig på Ringvej B3, lige i nærheden af Glostrup Hospital, der var først på stedet. Først til at lægge armen om de nysgerrige sygeplejersker, der kort efter dukkede op, først til at nærme sig den allerede næsten udbrændte bil og først til at dække Mickey Borgfjord Larsens sønderrevne overkrop over med et tæppe.

Underkroppen var sprængt væk, og overalt på parkeringspladsen blandede ligdele sig med forvredne rester fra den engang sorte Toyota Corolla.

Klokken var tyve minutter over ni, onsdag d. 17. september 2003.

Uddrag fra “Expect No Mercy” af Søren Baastrup og Lennart Elkjær, 2013

UPDATE – 4/08/2017: Hør Nedim’s radioprogram fra Radio24syv, hvor han taler med retsordfører, Trine Bramsen (S), om den nu eskalerede bandekonflikt, samt taler om konkrete forslag. Klart anbefalingsværdigt! Det er i øvrigt Nedim’s tatoverede hånd, der er på billedet til denne artikel, som er skrevet 02/07/2017 🙂

Fødekæden

I rocker -og bandeverdenen, er det et ‘must’ at skaffe nye, unge og villige aspiranter. Livet som medlem af en sådan gruppering er hårdt, stressende og fuld af farer, særligt for misbrug af stoffer, anabole steroider og alkohol. Derfor er det kutyme, at de ældre medlemmer rykker op i hierakiet og påtager sig de mere administrative opgaver. Målet er derfor, hele tiden at sikre sig, at der er en løbende overdragelse af opgaver og erfaringer, således at der ikke opstår huller som andre grupperinger så kan se sig fristet til at udfylde.

I Politiets rapport “Rocker og banderapport 2016”, skriver de følgende:

Undersøgelser fra Justitsministeriets Forskningskontor viser, at en række risikofaktorer relateret til skoleforhold, familiebaggrund, opvækstforhold og indgåelse i kriminelle fællesskaber, kendetegner personer, der er involveret i rocker- og bandegrupperinger. Det anbefales derfor at sætte fokus på disse faktorer i forebyggelsen af rekruttering til miljøerne.

Uddrag fra rapporten, “Rockere og banderapport 2016”, Politiet (2017)

I bogen “Bad Standing” fortæller eks-præsidenten fra “Outlaws” i Norge, og hvem der senere blev medlem af Bandidos i Danmark, danskeren Mick Sørensen, hvordan hans hovedfokus i forbindelse med at styrke det nye chapter af Outlaws i Jessheim, uden for Oslo,  var at tage rundt i biker miljøet for at rekruttere nye medlemmer, samt dernæst sørgede for at holde nogle fede fester for de nye medlemmer. Manglede der ‘damer’ til festen, sørgede Mick for at finde nogen der var klar til fest, på de lokale værtshuse og inviterede dem med til fest. Senere hen sørgede han for at der altid var et bordel i nærheden, hvis festen nu skulle gå lidt død i det.

I bøgerne “Exit Hells Angels”, “Kronvidnet” og “Guldfuglen”, beskrives ligeledes hvordan disse fremgangsmåder er klassiske hvervningsredskaber i rocker -og bandemiljøet.

I det, i vores ADHD-verden, famøse interview på Go’ Morgen på TV2, udtalte daværende Justitsminister, Søren Pind (V), d. 18. november 2015, om “unge mænd med ADHD” i et interview der handlede om det frygtelige terrorangreb i Paris, dagen før. Søren Pind udtalte:

Er det virkeligt så svært at forstå at hvis man er en yngre mand med en ADHD diagnose hvor ens mor ikke rigtig har styr på tingene, faren gennemtæsker en, at man render rundt uden at få passet sin skole, ikke lærer noget, og så i sidste ende så det eneste sted man møder struktur, det er i et bandemiljø hvor der er regler, penge, konkrete aktiviteter, vold og hvor man så bliver lokket ind i et krydsfelt hvor så religion spiller en rolle. Er det virkelig så svært for os at forstå at det er noget som har en attraktion på nogle bestemte mennesker og hvor vi så skal gå ind og bryde den mekanisme? Det synes jeg faktisk ikke, jeg synes der er nogle ting hvor vi bliver nød til at tænke os om istedet for bare at stemple folk som idioter, og det har der jo nok været en tendens til.

Søren Pind (V), i Go’ Morgen på TV2, 18. november 2015.

BTW: @SørenPind, jeg venter fortsat på din offentlige undskyldning, hvor du anerkender hvor helt ufattelig grov du var med disse udtalelser og hvor du, som både fungerende Justitsminister og tidligere Adjunkt i forfatningsret – udemærket – ved at du har begået en kriminel handling, ved at udtale dig offentligt, med grove generaliserende, stigmatiserende og fuldstændigt usaglige og ikke-faktuelle påstande, som det er blevet påvist af både videnskaben (ved Dr. Barkley personligt med sin kritik af dine udtalelser, samt fra den magtfulde amerikanske ADHD organisation, CHADD som fordømte disse udtalelser og støttede både Dr. Barkley, ADHD-foreningen og undertegnede). Er det virkeligt så svært at forstå, Søren Pind?

Bekymringssamtaler

At der er fokus på de unge, og særligt på de unge med ADHD (hvor størstedelen af de der vælger denne vej, ikke er i medicinsk behandling) fra både Justitsministeriet, politiet og rockere -og bandemiljøet, er der vist ingen tvivl om. I rapporten “Rockere og banderapport 2016” skriver politiet iøvrigt at de er begyndt at gennemføre de såkaldte “bekymringssamtaler” med udsatte unge fra belastede miljøer.

Politiet arbejder målrettet med at forebygge tiltrækning og rekruttering til rocker- og bandemiljøerne […],  Arbejdet foregår i tæt samarbejde med kommunale myndigheder og andre aktører og er i høj grad forankret i det lokale SSP-samarbejde […], Der blev i løbet af 2016 afholdt 42 bekymringssamtaler med unge, der var i risiko for at blive rekrutteret til en rock-er- eller bandegruppering.

Det lyder jo som en fremragende idé og jeg ville ønske at dette koncept blev udvidet til alle unge med ADHD, da alle har det samme behov for ekstra støtte for at kunne klare sig med de handicap de møder, når de står overfor samfundets normer og krav, særligt på uddannelses -og arbejdsmarkedet.

Kriminalitet

Det er velkendt at mellem 35-40% af de indsatte i danske fængsler, lider af ubehandlet ADHD. Det har flere udenlandske studier, både i Sverige og England fastslået for år tilbage. I 2016 kom der en såkaldt meta-analyse, altså en videnskabelig analyse der sammenholder forskningsresultater fra en lang række studier på dette område for ADHD i barndommen og den senere risiko for at barnet med ADHD udvikler sig til en voksen med ADHD, der begår kriminelle handlinger.

I deres konklusion skriver forskerne fra Ålborg Universitet følgende:

A total of 15,442 individuals with childhood ADHD from nine unique samples were included. Childhood ADHD was significantly associated with adolescent and adulthood arrests (RR: 2.2, 95% CI: 1.3-3.5), convictions (RR: 3.3, 95% CI: 2.1-5.2) and incarcerations (RR: 2.9, 95% CI: 1.9-4.3). Individuals with ADHD had a younger age at onset of antisocial involvement and an increased risk of criminal recidivism. The most frequently committed criminal offenses were theft, assault, drug- and weapon-related crimes. Early antisocial behavior problems, childhood maltreatment, sex, and IQ were identified as potentially relevant predictors for antisocial outcomes. The findings support a substantial long-term risk associated with ADHD for later antisocial involvement. Early intensive and specifically targeted multimodal intervention including psychosocial, and pharmacological treatment is warranted to alter these negative long-term developmental trajectories.

Kilde: “A meta-analysis and systematic review of the risks associated with childhood attention-deficit hyperactivity disorder on long-term outcome of arrests, convictions, and incarcerations.” (Mohr-Jensen C et al.), 2016 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27390061

Forskerne skriver at unge med ADHD har en stærkt forhøjet risiko for at komme ud i kriminalitet og at de samtidigt i højere grad bliver arresteret, dømt, fængslet og begår gentagne kriminelle handlinger. Risikoen ligger på mellem 2 og 3 gange den risiko som man ser i befolkningen generelt.

I analysen konkluderer forskerne, at vejen frem er de såkaldte “psykosociale og farmakologiske” tiltag, er det som giver den bedste mulighed for at sikre at en ung med ADHD ikke kommer ud i en usund livsstil og bliver tiltrukket af det kriminelle miljø. Det er et faktum at børn med ubehandlet ADHD i barndommen, allerede ved 3. klassetrin INGEN venner har (for 76% vedkommende) fordi den manglende impuls -og selvkontrol simpelthen har skabt så store sociale konsekvenser at de andre børn (og deres forældre) har trukket sig helt væk og dermed isoleret denne gruppe af børn.

Tidlig behandling

Lægger man alle disse informationer sammen, så tegner der sig et klart og tydeligt billede af hvad problemerne for unge med ADHD er. De kommer fra en familie der oftest har store sociale vanskeligheder med fattigdom, vold og misbrug, går i en skole hvor de er udenfor og hvor hele 33% aldrig når til at få Folkeskolens Afgangsbevis og derfor begynder på deres tidlige voksenliv, uden nogen uddannelse, venner eller stabil familierelation.

De har intet arbejde og derfor ingen penge. De havner på endeløse uafsluttede uddannelsesforløb (for at få SU) og når de passerer 25 år, så ryger de på kontanthjælp og i endeløse ressourceforløb, der heller ikke fører til noget. De har typisk oparbejdet et seriøst misbrug af stoffer og/eller alkohol som koster mere end hvad en kontanthjælp kan understøtte.

Derfor er de nødsaget til at lære at “lave penge” via kriminalitet. Her er rockere – og bandemiljøet en glimrende læreplads. Her er sammenhold, kammeratskab, imødekommenhed og ‘højt til loftet’ i forhold til sociale kompetencer. Derudover findes der flere personer med en kriminel baggrund i disse miljøer, så de unge kommer hurtigt i lære som “hang-arounds” og arbejder sig gradvist op i fødekæden til “prospects” og nogle ender endda med at blive fuldgyldige medlemmer af en gruppering.

Som Bandidos-medlemmet, Lennart Elkjær skriver i sin bog, “Expect No Mercy”:

I forbindelse med nogle undersøgelser, havde lægerne i øvrigt fundet ud af, at mine raserianfald blandt andet skyldtes, at jeg havde ADHD, eller DAMP, som det hed førhen.

Det var derfor, jeg altid havde haft svært ved at koncentrere mig, og det var derfor, jeg ikke havde haft ret meget tålmodighed.og ind imellem bare havde gjort ting, uden at tænke ret meget over dem først, sagde lægerne. Det var egentlig meget rart at få at vide. Pludselig var det som om jeg, med mange års forsinkelse, forstod, hvorfor jeg havde opfattet tiden i Grantofteskolen så forskelligt fra alle andre. Og hvorfor jeg passede så godt ind i klubben. Og hvorfor jeg bare sådan lige kunne slå Mickey ihjel, måske.

Måske.

Jeg er i øvrigt også holdt op med at tage steroider nu, og sammen med ADHD-medicinen har det gjort mig mere rolig. Jeg kunne såmænd godt skaffe steroider herinde også, for man kan sgu skaffe alt, men det skidt skal jeg ikke i gang med igen.

Der er ikke plads til Hank herinde. I ved, ham, der går amok og slår folk ned uden grund.

“Hank” er en reference til den del af Lennart’s personlighed der tager over når hans impuls -og selvkontrol slå fra og er et nickname som hentyder til filmen ‘Me, Myself & Irene’. Jim Carrey spillede hovedrollen som en fyr med personlighedsspaltning, der halvdelen af tiden var sød og rar, halvdelen af tiden var aggressiv og hidsig. Den rare del af ham hed Charlie. Den ikke så rare hed Hank.

Jeg synes at Lennart er inde på noget helt rigtigt og ganske velkendt for vi der lever med ADHD. Vi er søde, rare og hjælpsomme langt det meste af tiden, men indimellem så havner vi i en blindgyde hvor ret og uret bliver blandet sammen og alt bliver en gråzone.

Det kan vi ikke håndtere, for I vores verden er alt enten sort eller hvidt, godt eller ondt, rigtigt eller forkert. Vi mangler simpelthen de forbindelser i mellem forskellige dele af hjernen, der gør at man kan se tingene i farven grå. Vores følelser tager 100% over og vores indre “Hank” kommer til overfladen og vi reagerer prompte, verbalt eller non-verbalt.

Personligt har jeg engang siddet til et stormøde med min dengang, højtbetalte konsulentgruppe, hvor vores chef fortalte om det opkommende seminar, hvor vi skulle overnatte på et lækkert hotel og være der i nogle dage. Han fortalte at han arrangeret at vi kunne lave bål ned på stranden, drikke rødvin og spille guitar. Uden så meget at tænke mig om et sekund, røg min hånd i vejret og jeg proklamerede højlydt “Dét der lort, det gider jeg sgu ikke deltage i, det siger mig ikke en skid!”. Der blev helt stille i lokalet og min chef blev kobberrød i hovedet af ophidselse. På vejen hjem fra mødet, modtog jeg et mobilopkald fra min chef, hvor han i utvetydige vendninger, gjorde mig klart, at dén adfærd var ikke acceptabel, når man var ansat som udkørende konsulent til 50.000 kr om måneden. Jeg kunne jo kun give ham ret … men jeg mente 100% hvad jeg sagde 🙂

Pointen her er, at der er ting som selv ikke den bedste psykolog eller pædagog kan gøre en pind ved, og det er vores fysiske udviklingsforstyrrelse som gør at vores hjerne ikke har de forbindelser som kræves, for at få kontrol over ens impuls – og selvkontrol. Det er der hvor medicin kommer ind i billedet. ADHD medicin skaber, kunstigt og midlertidigt, de nødvendige forbindelser der så igen gør at vi kan styre vores impulser, følelser og temperament. Men kun sålænge medicin har sin virkning i kroppen og når den forsvinder, så er ‘Hank’ tilbage …

For at opsummerer, vil jeg her beskrive hvad vi gør i dag og hvad vi bør gøre i fremtiden, for at bryde denne onde cirkel.

I dag:

I dag bruger vi vores ressourcer på dels forebyggende arbejde i skolen, hos politiet og i kommunernes sociale forvaltninger. Der findes ca. 180.000 personer med ADHD i alderen 16-66 år, hvoraf blot 30.000 får ADHD medicin og blot 1% modtager nogen form for psykosocial terapi. Det koster svimlende summer at holde dette system kørende, ikke blot i offentlige ydelser, men også i de offentlige systemer iøvrigt, da personer med ADHD ofte bliver gift hurtigt og skilt hurtigt, oftest med børn i disse forhold.

De selvmedicinerer sig med stoffer og alkohol og mere end 20% af alle voksne med ADHD har et misbrug, for heroin-misbrugeres vedkommende, udgør personer med ADHD mere end 50%. Som tidligere nævnt, er 35-40% af de indsatte i fængslerne der på grund af deres utøjlede ADHD med tilhørende vold og anden kriminalitet. Der er f.eks. 12 gange større risiko for at blive dømt for personfarlig kriminalitet når man har ADHD og hele 33% af de unge mænd havde fået et barn – i kontrolgruppen var det 3% og listen fortsætter med at mere end 66% ikke har et arbejde og at de resterende der har et job, har en gennemsnitslig årlig lønindkomst, for voksne som først blev diagnosticeret med ADHD som voksne, der er 114.000 kr. lavere end befolkningen bredt set.

Nåh ja, så må vi ikke glemme at voksne som først blev diagnosticeret med ADHD som voksne, har en overdødelighed på 50%, set i forhold til befolkningen generelt. Årsagen skal findes i ulykker, livsstilssygdomme, misbrug og ikke mindst … selvmord! Dette skyldes at 80% af de der har ADHD også har mindst en tillægsdiagnose, typisk angst eller depression, og hele 55% har ADHD og tillægsdiagnoserne angst OG depression. Der er klassisk at når man når 40 års alderen, enten har udviklet angst, depression eller misbrug, såfremt man ikke har fået medicinsk behandling i barndommen.

Se her hvad Dr. Barkley (redaktøren på Speciallægehåndbogen for ADHD, samt verdensanerkendt forsker på ADHD området gennem 40 år) sig om vi der først er blevet “opdaget” som voksne:

video_id=https://youtu.be/_GZx65d_HsI

Derudover har medierne, sundhedsprofessionelle, visse politikere og ikke mindst forældregrupper til børn med ADHD (og deres nationale forening) haft en tendens til at være stærke opponenter mod medicinering af børn med ADHD medicin. Først var det pga. af at den indeholdte amfetamin, som man ikke kunne forlige sig med at give til børn. Dernæst var det bivirkningerne der var det store problem og da dette er blevet afvist af have alvorlige og langvarige konsekvenser, har man nu kastet sig over forældre der vælger at give deres barn med ADHD medicin og kalder dem for “dovne, dårlige forældre”.

I perioden 2009-2013 lykkedes det at få overbevist Region Hovedstadens Psykiatriudvalg om at “ADHD medicinering af børn med ADHD var kørt helt af sporet og var ude af kontrol. Bannerfører for denne udtalelse, kom fra en ledende børnepsykiater der havde lavet et oplæg til udvalget, hvori hun viste den kraftigt stigende tendens for medicinering af børn, siden 2000.

Det hun imidlertid ikke lagde særlig vægt på i sin fremlægning var, at denne eksplosive vækst rent faktisk var og er, helt normal, når man introducerer en ny diagnose, såsom ADHD var blevet det i slutning af 90’erne og dermed afløste den gamle DAMP diagnose. Samtidigt var vi i Danmark endeligt blevet færdige med at indføre WHO’s nye diagnosesystem, ICD-10, som klart udvidede rammerne for selve diagnosen, men også anbefalede at man begyndte at medicinere bør, fra 6 år og opefter.

Resultatet er nu blevet, at i den seneste 10 års periode har sket en komplet opbremsning af nye børn der kommer på ADHD medicin og rent faktisk har set en negativ udvikling i alderen 16-19 år, hvor antallet af nye patienter er faldet fra 2.246 nye i 2010 til blot 36 nye i 2016, en vanvittig udvikling, set i lyset af vores nærværende diskussion om unge og bandemiljøer, kriminalitet og misbrug.

Vi ser samtidigt at det er de 40-44 årige som har den absolut største stigning i medicinering med ADHD medicin, hvilket skyldes at vi er mange der efter at have kæmpet i 30-40 år med uopdaget og ubehandlet ADHD, ender med at udvikle en depression, angst og/eller et misbrug, simpelthen fordi vi er brugt op, udmattede af at leve et liv i overhalingsbanen og med konstant dårlig samvittighed overfor os selv og alle andre, da vi gang på gang får rodet os ud i noget hvor vi ikke kan bunde, samt har fået nedbrudt vores egen selvtillid og selvværd i processen.

Når medierne og selv den fungerende Justitsminister så går ud med groft diskriminerende, stigmatiserende og direkte ulovlige, generaliserende udtalelse om personer med ADHD (der iøvrigt strider imod såvel Grundloven som FN’s Menneskerettigheder), så bliver det til en sprængfarlig cocktail, så enten ender i vrede og reaktion eller afmagt og apati.

I morgen

Så hvordan ændrer vi så hele denne negative spiral og får vendt skuden om? Her kommer mit forslag:

Vi ved fra videnskabelige studier, at kombinationen mellem medicin og terapi, er den eneste langsigtede løsning for personer med ADHD. Vi ved at medicinering giver en væsentlig højere sandsynlighed for at børnene får både flere venner, færre ulykker og dødsfald, samt bedre akademiske evner. Det betyder igen at unge med ADHD vælger at følge deres kammerater videre til Gymnasie og Universitet, samt har så meget kontrol over deres symptomer og de handicap de medfører, at de rent faktisk klarer sig på niveau med deres jævnaldrende.

Vi ved også, at mange med ADHD vælger at blive selvstændige for at undgå at skulle være underlagt de sociale spilleregler som en ansættelse normalt medfører. Som selvstændige kan de arbejde som de vil og med korrekt medicinering og terapi, vil de være i stand til at klare sig endnu bedre, det er der talrige eksempler på.

I Danmark kan man ikke blive ansat ved hverken militæret, politiet eller i redningstjenesten, hvis man har ADHD og får medicin. Hvis man derimod skjuler sin diagnose og ikke tager medicin, så er man velkommen, præcis som med “Don’t Ask – Don’t Tell” som vi kender fra USA omkring homoseksuelle i det amerikanske militær.

Til gengæld er man i USA gudskelov nået så langt i sin udvikling på ADHD området (som er mindst 10 år forud for Danmark), at man i stor stil ansætter personer med ADHD i alle former for job, hvor mod, energi og udholdenhed er et must. Blandt de største aftagere af voksne, medicinerede, personer med ADHD, er US Marines, Politiet og ikke mindst i Fire/Rescue, samt på traumecentrene på hospitalerne, hvor det har vist sig at personer med ADHD er i stand til at bevare roen, i højere grad end gennemsnittet. Men det har taget lang tid.

Jeg kan godt blive lidt bitter, når jeg læser om Det Nationale Exitprogram hvor der stilles alle former for hjælp, både psykologisk, praktisk og økonomisk, til rådighed for de personer der gerne vil forlade rocker -og bandemiljøet. Her tilbydes de alle de ydelser som er dem jeg efterspørger til de unge med ADHD.

Det er da paradoksalt, at vi venter med at lave en målrettet indsats til EFTER de unge har været igennem hele møllen med vold, kriminalitet, fængsling og misbrug, fremfor at lægge indsatsen i barn -og ungdoms årene, hvor vi har mulighed for massivt at bremse “fødekæden” til miljøet og ovenikøbet skabe positive samfundsborgere, med gode uddannelser og gode job (der betaler god SKAT).

@MaiMercado – Ministeren for området, har netop fremsat et forslag til initiativer for at få gen-aktivereet de omkring 75.000-100.000 voksne der befinder sig på offentlig forsørgelse, grundet psykiske lidelser, og hvor de (mig selv inklusiv) er tvunget ud i årelange og udsigtsløse ressourceforløb, ene og alene for at fastholde os på den lavest mulige ydelse, kontanthjælp, og fornægte os førtidspension i stor stil siden reformen i 2013, alene for at spare penge på de sociale udgifter.

I dag bruger vi, ifølge Mai Mercado, ca. 30 mill. på personer med psykiske lidelser, men det tal er efter mine egne beregninger på de samme rådata fra Danmarks Statistik, alt for snævre i deres betragtning, idet man kune har medtaget de direkte omkostninger, hvorimod jeg har medregnet de indirekte også (f.eks. fængselsophold, skilsmisser, tabt skatteindtægt osv.). Efter mine beregninger kan disse 30 mill. ganske enkelt ganges med (mindst) 2, således at de reelle omkostninger ligger tættere på 60 mill. årligt.

Hvis vi vente ‘sparegrisen’ på hovedet og brugte pengene på forebyggende arbejde, terapi og medicinering i barn -og ungdom, fremfor at bruge dem på at ‘rydde op efter sig’, så ville vi med en investering på ca. 11 mill. årligt, kunne tilbyde gratis medicin og terapi, til alle 280.000 personer i Danmark der lider af ADHD, og dermed spare 30-40 mill. kr om året på passiv forsørgelse, øget livskvalitet, samt mindske både den negative sociale arv og de kriminelles “fiskedam” for nye medlemmer.

Og ved du hvad? Vi har siden 2012 haft en National ADHD Handleplan som er klar til implementering, men er skrinlagt af kommunerne, fordi staten ingen penge har sendt ud til dem, sammen med planen. Vi har al den viden vi har brug for og alle de værktøjer der skal bruges, men vi gør bare det samme i dag, som vi gjorde i går, hvilket jo er definition på vanvid …

Det er jo ikke raket-videnskab det her, det er sgu da logik for burhøns, så det er da bare at komme i gang ASAP, ikke sandt?

/ADDspeaker

[fblike]

Tags: ADHD
Leave a Comment

View Comments

Recent Posts

ADHD: Inklusion er en kæmpefiasko

NYT dansk studie: 6 ud af 10 børn med ADHD gennemfører IKKE folkeskolen. Vi har længe vidst, at skolegang og… Read More

7 days ago

ADHtisme: Hvad er det?

ADHD med komorbid Autisme har vi valgt at betegne som ADHtisme her hos ADDspeaker. Årsagen er, at mellem 50-70% af… Read More

8 months ago

ADHD: Når ferietiden er lig med utryghed

Hver sommer så oplever mange forældre til børn med diagnoser, at hele familiens stressniveau stiger, og ferien kan hurtigt ende… Read More

2 weeks ago

ADHD er ikke mit valg, det er til gengæld mit livsvilkår!

ADHD er som vejret, alle taler om det, men kun få forstår hvor komplekst vejret i virkeligheden er. Lad os… Read More

6 days ago

ADHD medicin for begyndere

Der findes få emner der er så megen debat om, som ADHD medicin, særligt i forhold til børn. Desværre bygger… Read More

3 years ago

Opdateret anbefaling for valg af ADHD-medicin

Et af de spørgsmål som jeg oftest bliver bedt om at svare på, handler om medicin. Folk ønsker at vide… Read More

6 months ago

ADHD: Pigerne bliver overset pga uvidenhed og kønsbias

I mange år har megen forskning tydet på, at mellem 50-75% af piger med ADHD er udiagnosticerede, og at de… Read More

1 week ago

Elvanse gav mig et liv og Intuniv gav mig mulighed for at leve det

Det, at finde den rette medicinske kombinationsbehandling når man har ADHD med en eller flere ko-morbide lidelser, er uhyre svært… Read More

2 years ago

Emotions are constructions of the world, not reactions to it

The science of emotion has been using folk psychology categories derived from philosophy to search for the brain basis of… Read More

1 month ago

Søvnproblemer og ADHD

Det er velkendt, at ADHD og søvnproblemer er noget det tit går hånd i hånd. Den gængse forklaring, som de… Read More

2 weeks ago

ADHD: Hvorfor pædagogik og adfærdsterapi ikke virker … alene

Hvorfor pædagogik og adfærdsterapi ikke virker ... alene. ‘Kampen’ mellem dem der for medicin og dem der imod medicin, bygger… Read More

5 months ago

ADHD: Medicin hæmmer ikke væksten!

Når man kommer til BUC med sit barn og får barnet udredt og efterfølgende medicineret, så er protokollen meget striks… Read More

2 months ago

Barkley’s Adult ADHD Checklist

Barkley’s Adult ADHD Checklist is an evidence based and scientifically valid, short screening for symptoms of Adult ADHD. It can… Read More

5 months ago

ADD findes ikke … længere

Det emne der kan få flest folk med ADHD op af stolene, er når jeg siger at ADD ikke findes.… Read More

1 year ago

The controversy about ADHD and ASD in ICD-11

There is growing evidence that ASD and ADHD share common genetic variants, similar psychological deficits and neuroimaging differences. Perhaps it… Read More

5 months ago

ADHTISM: it’s real, and it’s here …

In recent years, there has been a move to diagnose some kids with both Autism Spectrum Disorder (ASD) and Attention… Read More

5 months ago

ADHD: Forstå VORES medicin

Myter og fordomme omkring ADHD-medicin er mere udbredt end viden og fakta. Derfor har vi lavet denne forklaring, som burde… Read More

1 year ago

ADHD: Dit barn med medicinsk ubehandlet ADHD er 30% “yngre” end du tror …

ADHD er en udviklingsforstyrrelse, altså noget man er født med og som er fysisk/anatomisk, ikke noget der har med vilje… Read More

9 months ago

ADHD: Komorbiditet dræber …

I et helt nyt svensk studie er det blevet påvist at blot det at have ADHD medfører en 4,4 gange… Read More

10 months ago

Slut med at forskelsbehandle personer med ADHD!

Siden Danmark ratificerede “FN’s Konvention om Rettigheder for Personer med Handicap” i juli 2009 har disse regler alene haft betydning… Read More

6 months ago

ADHD: Medicin er ikke en mirakelkur!

ADHD er ikke en sygdom, og netop derfor kan man ikke forvente at ADHD-medicin er en mirakelkur imod symptomerne på… Read More

10 months ago

ADHD: Melatonin er både sikkert, effektivt og anbefalet.

Jævnligt ser vi overskrifterne i aviserne om at 'danske børns forbrug af sovemedicin er eksploderet' og lignende. Men i sandhed… Read More

1 year ago

ADHD: Medicin fjerner ikke din ADHD, uanset hvor meget du tager af den!

Indimellem får jeg rodet mig ud i en debat om ADHD-medicin og dosis. Dette udvikler sig indimellem til nærmest religionskrig,… Read More

1 year ago

ADHD Parenting 101

Denne artikel indeholder gode råd til forståelse af dit barns ADHD, samt massevis af konkrete, brugbare og videnskabeligt evidente råd,… Read More

5 years ago

ADHD er et handicap – kend dine rettigheder!

At have ADHD er at leve med et handicap. I denne artikel forklarer jeg, hvad det betyder, samt hvilke rettigheder… Read More

5 years ago

ADHD og Arvelighed

Når der står at ‘ADHD har en arvelighed på 70-90%’, så tror mange fejlagtigt, at det betyder at har forældrene… Read More

1 year ago

PDA: Hvad er nu det for noget?

PDA (Pathological Demand Avoidance) er en tilstand, der er en del af autismespektret, og er præget af et overvældende behov… Read More

12 months ago

ADHD – Fakta

Fakta om ADHD, baseret på videnskabelig evidens. Read More

8 months ago

ADHtisme: Kan man få Autisme af ADHD medicin?

ADHtisme: ADHD med komorbid Autisme (eller omvendt) er et begreb som vi har skabt her hos ADDspeaker, da vi har… Read More

11 months ago

Tid til (endeligt) at medicinere Autisme?

I en meget stor og omfattende ny undersøgelse, et såkaldt meta-studie, har man nu identificeret 6 midler der alle har… Read More

7 months ago

ADHD: Atopisk Dermatitis inden 3 års-alderen giver 3x højere risiko for ADHD

Nyere forskning har påvist, at risikoen for at være født med ADHD er 3 gange højere, såfremt man har lidt… Read More

10 months ago

ADHD: Circadian Disruption – et nyt kernesymptom?

Cirkadisk Rytmeforstyrrelse (Circadian Disruption) er forstyrrelser i en persons cirkadiske rytme, den biologisk funktion der regulerer den (ca.) 24-timers cyklus.… Read More

12 months ago

ADHD: Er du en Ugle eller en Lærke?

Hvorvidt du er en ugle eller en lærke har særlig stor betydning for personer med ADHD, viser ny forskning. Den… Read More

12 months ago

Op imod hvert tredje selvmord kan skyldes ADHD

Nyt studie har påvist at personer med ADHD har en 6,69x højere risiko for at dø pga. selvmord, end baggrundsbefolkningen.… Read More

1 year ago

Hvordan virker ADHD-medicin, rent videnskabeligt?

Det er sgu noget af et langhåret emne at forsøge at forklare, sådan i en PIXI-bog udgave som vi allesammen… Read More

1 year ago

Neuroimaging påviser nye forskelle i udviklingen af den frontale cortex, hos børn med ADHD, men ikke hos unge og voksne

NYHED: Forskere fra bl.a. Holland har fundet bevis for at der kan ses subtile forskelle i kortikale overfladearealer (den yderste… Read More

1 year ago

Mindfulness viser lovende effekt på ADHD symptomer hos voksne med ADHD

NYHED: Forskere fra Université du Quebec à Montréal, Education and Pedagogy Department, Montréal, Quebec, Canada har lavet en stor meta-analyse… Read More

1 year ago

ADHD: Oversigt over de seneste 20 års research

Denne artikel er baseret på Cortese et al., (2018) og er en opdatering af forskningen om ADHD i de sidste… Read More

1 year ago

ADHD giver en 1,5x højere risiko for Astma

NYHED: Forskere fra Karolinska Institutet, Stockholm, Sverige har i en omfattende meta-analyse af 42 dataset fra studier af sammenhængen mellem… Read More

1 year ago

ADHD giver en 6x højere risiko for selvmord

NYHED: En ny meta-analyse af risikoen for selvmord, associeret til ADHD fra Børne- og unge psykiatrien i Paris, Frankrig, viser… Read More

1 year ago

Kønsforskelle ved ADHD og Autisme skyldes genetiske, hormonelle og miljømæssige faktorer

NYHED: Forskere fra Deakin University, Victoria, Australien har oversøgt hvad mulige årsager til at flere drenge end piger bliver diagnosticeret… Read More

1 year ago

Moderat alkoholforbrug under graviditeten frikendt for at være årsag til afkoms ADHD

I en ny meta-analyse, har forskere fra University of Queensland, Australien undersøgt en lang række studier af om alkoholforbrug under… Read More

1 year ago

ADHD: 20 Years of research

This article is based on Cortese et al., (2018), and is an update on the research on ADHD for the… Read More

1 year ago

ADHD-tid fucker med … alt

Stort set alle med ADHD har problemer med tid, timing og tidsfornemmelse. Kronisk tidsoptimisme gør at man sætter for lidt… Read More

1 year ago

ADHD er hjernens Diabetes!

ADHD og Diabetes deler stort set samme type af årsagskompleksitet og alle ved at det er livsnødvendigt at symptombehandle Diabetes… Read More

1 year ago

ADHD: Adult ADHD is overlooked and causes 50% higher mortality!

Around 6% of the World's population suffers from ADHD, and as ADHD is a specific neurodevelopmental disorder, that we are… Read More

1 year ago

ADHD: Girls are 50% less likely of being diagnosed due to discrimination

Deliberately having excluded the more internalised symptoms of ADHD (Mind Wandering and Emotional Dysregulation) in modern diagnosis of ADHD, we’ve… Read More

1 year ago

ADHD: I told you so, it’s genetics, not bad parenting!

The world’s largest and most comprehensive study on the origins of ADHD concludes, that 12 different and distinct loci are… Read More

1 year ago

ADHD: Kan man vokse fra ADHD?

I mange år mente man, at ADHD var en børnesygdom, og at man voksede fra den. Selvom vi har vidst… Read More

1 year ago

ADHD: Minister diskriminerer bevidst unge med ADHD … igen …

Diskrimination imod personer med ADHD er desværre ikke et ukendt fænomen i Danmark. Eksempler på grov diskrimination har vi her… Read More

1 year ago

ADHD: Så tag dig dog sammen, mand!

Dit humør og din adfærd er på sin vis både under og ikke under, din viljes egenkontrol, og ved at… Read More

1 year ago

ADHD: Stigmatisering og diskrimination

I Danmark bliver, især børn, men også voksne med ADHD udsat for systematisk diskrimination. Børnene bliver socialt udstødt, de voksne… Read More

1 year ago

Elvanse hjælper kvinder med BED

BED (Binge Eating Disorder) eller spiseforstyrrelser på dansk, kan nu få hjælp af medicinsk vej, viser nyt studie. Studiet afslører… Read More

1 year ago

Storebø et al.: How’d you like them Apples?

Since 2015, Storebø et al. have tried to vilify Methylphenidate, by creating doubt around the validity of the scientific evidence… Read More

1 year ago

Ny forskning: ADHD gør dit liv 12 år kortere

Jeg har fået eksklusiv og tidlig adgang til det nyeste videnskabelige studie om ADHD, der inden længe vil blive publiceret… Read More

2 years ago

Hvad er ODD?

Mellem 65 og 84% af alle børn med medicinsk ubehandlet ADHD lider af ko-morbid Oppositionel Adfærdsforstyrrelse (ODD). ODD er en… Read More

3 years ago

ADHD – Lev stærkt, dø ung?

For første gang siden jeg begyndte at skrive blogindlæg på ADDspeaker.net, har jeg valgt at oversætte et helt videnskabeligt review/studie… Read More

2 years ago

ADHD: Forstå ADHD ifølge ICD-11

18. Juni 2018 var en milepæl i vores fælles kamp for at få udbredt den korrekte forståelse af hvad ADHD… Read More

2 years ago

Nocebo, ADHD and Cochrane

For the past few years now, I've been following the debate on the quality of the studies of ADHD medication,… Read More

1 year ago

ADHD: Storebø accused of false results and inadequate conclusions

In a thorough and evidence-based commentary on Storebø OJ. et al.'s 2015 Cochrane System Review, Dr. Dr. Tobias Banaschewski et… Read More

1 year ago

ADHD: Methylphenidate (Ritalin etc.) is safe and effective for 99% of all people

Great news! In a 2018 review by Storebø et al. it was proven that Methylphenidate was safe and effetive for… Read More

1 year ago

Hvorfor er ADHD ikke en psykisk sygdom?

ADHD er ikke en psykisk sygdom, da en sygdom er noget man kan "kurere", hvorimod en lidelse er noget man… Read More

3 years ago

ADHD er medfødt, acceptér det nu!

ADHD er en neuro-genetisk eller neuro-biologisk psykiske lidelse. Man kan ikke blive smittet med ADHD. Man er født med ADHD i sine… Read More

5 years ago

ADHD: Er du bare hysterisk?

Mange af vi der lever med ADHD kender til det med at ‘springe en sikring’. Nu har videnskaben endeligt anerkendt,… Read More

1 year ago

ADHD: Medicin og kørekort

I Danmark foretrækker vi altid ingenting og alting, andet end ADHD-medicin. Sådan er det bare, selvom det er gumpetungt og… Read More

1 year ago

ADHD: Psykoser pga ADHD medicin skyldes komorbid Skizofreni eller Bipolar lidelse, ikke ADHD-medicin

Familiel højrisiko (FHR) af skizofreni (FHR-SZ) og bipolar lidelse (FHR-BP) er yderst signifikant i komorbiditet til ADHD. En ny undersøgelse… Read More

1 year ago

ADHD: The Jury Is In On Storebø – You’re Done!

After 4 years of bickering and with no useful results, Storebø OJ. and Simonsen E. et al. have just wasted… Read More

1 year ago

Very low risk of Psychosis due to ADHD medication

Great news! New study published on March 21, 2019 provides yet more evidence to safety and efficacy of psychostimulants like… Read More

1 year ago

WTF is Emotional Dysregulation?

Emotional Dysregulation has become the talk of the town, but what is it, and why should we with ADHD even… Read More

1 year ago

Fundamental Neurobiology of ADHD and ASD

“Everybody is talking about the weather, but nobody does anything about it!” - (Storm P.). It’s the same in regards… Read More

1 year ago

ADHD: Acceptance, WISC-IV and understanding what it all means.

As a part of the diagnostic process, it is required to make both observations (subjective measures) and testing (objective measures),… Read More

1 year ago

ICD-11 Ny ADHD Diagnose

Den 18. juni 2018 udkom version 11 af WHO's diagnosesystem ICD. Med denne version er der sket en hel del… Read More

2 years ago

ADD does not exist!

ADD is widely known as the type of ADHD were you don't bounce off the walls, some call it The… Read More

1 year ago

ADHD: Can Aphantasia supercharge your gut feeling?

Having no Mind’s Eye, also known as Aphantasia, I have to rely heavily on my intuition instead. According to the… Read More

1 year ago

ADHD: 5x højere risiko for fængselsstraf

At have en nedsat hæmningskontrol medfører ikke blot fysisk hyperaktiv/impulsiv adfærd og letafledelighed. Et overset symptom ved ADHD er den… Read More

1 year ago

ADHtism – New Diagnosis?

At ADDspeaker we have our own term: ADHtism, which refers to those of us who have both ADHD and ASD,… Read More

1 year ago

Kære Camilla …

I 2016 blev jeg, via vanligt brev mail og sågar underskrevet af selveste Jette Myglegaard, daværende formand for ADHD-foreningen, ekskluderet… Read More

2 years ago

ADHD: From Cradle to Grave

ADHD is known to be associated with a wide array of comorbid psychiatric disorders and somatic diseases, which greatly influences… Read More

1 year ago

Restless Legs Syndrome (RLS) and ADHD

Having chronic or periodic involuntary limb movements, also called Periodic Limb Movement Disorder (PLMD) or Restless Legs Syndrome (RLS) are… Read More

1 year ago

Børn med ADHD voldtages af voksnes ideologiske magtkamp?

Siden 2010 har vi observeret at debatten omkring hvilken behandling der er anbefalet til børn med ADHD, primært har haft… Read More

2 years ago

New EU Consensus on Adult ADHD

Research in the field of Adult ADHD is in rapid growth in Europe in these years, last fall Franke et… Read More

1 year ago

Is it ADHD or ASD or ODD?

Many of us have difficulties with telling these three distinct disorders apart, due to their overlapping symptomalogy on self-control and… Read More

1 year ago

ADHD: Why Don’t You ‘Recall’ anything?

That ADHD causes massive impairment of Executive Functioning particular in Working Memory is not news ... But did you know… Read More

2 years ago

ADHD: Infektioner i barndommen giver højere risiko for psykiske lidelser

Vi kigger her på et helt nyt studie fra den danske stjerneforsker, Søren Dalsgaard, Ph.D. (AU) påviser en sammenhæng mellem… Read More

2 years ago

ADHD – Når timing ikke virker

Allerede tilbage i 1997, beskrev Dr. Russell A. Barkley, Ph.D. at ADHD havde stor indflydelse på hvordan tid opleves, når… Read More

2 years ago

Maskering – et nødvendigt onde eller selvdestruktion?

For at være en del af samfundet er tilpasning nødvendigt, men for mange, hvis ikke de fleste, med autisme og/eller… Read More

2 years ago

Fortæller danske ADHD forskere sandheden?

Fortæller danske ADHD forskere sandheden, når deres forskningsresultater siger et og deres udtalelser til pressen siger noget andet? Er det… Read More

5 years ago

Har mit barn ADHD?

Har mit barn ADHD ? - Dette spørgsmål stiller mange forældre sig selv, særligt efter en ferie hvor man har… Read More

3 years ago

ADHD BASIS TEORI

ADHD er et emne der tales meget om i disse tider, med særligt fokus på inklusion, om for mange får… Read More

3 years ago

Dit 10 årige barn med ADHD er moden som en 7 årig!

Dit 10 årige barn med ADHD er moden som en 7 årig! Forstå hvorfor dit 10 årige barn med ADHD… Read More

5 years ago

New ADHD Diagnosis in ICD-11 gives people hope

In June, 2018, WHO announced it's new ICD-11, and with this ADHD got a facelift and was aligned with the… Read More

2 years ago

ADHD for Newbies

I den følgende artikel, kan du læse om hvad ADHD i virkeligheden er, betyder og medfører. Da mange af de… Read More

3 years ago

ADHD er helt misforstået i Danmark

Siden jeg selv fik min ADHD diagnose for mere end 6 år siden, har jeg kæmpet med alt jeg havde… Read More

2 years ago

ADHD og Inklusion

I Danmark har vi en lang og god tradition for at pædagogiske principper er fundament for vores Folkeskole. Problemet er… Read More

3 years ago

ADHD og seksualitet

Trods det at vi ved at den nedsatte eller helt manglende impuls -og selvkontrol som er et symptom på ubehandlet… Read More

3 years ago

Danmark er et ADHD u-land

I Danmark forstår man ikke ADHD. Det står fuldstændigt klart for mig, efter at jeg nu har researchet indgående i danske publikationer… Read More

5 years ago

Den første pille – starten på mit nye liv

I dette indlæg fortæller en 35-årige sen-diagnosticeret kvinde, om sin oplevelse af at tage medicin for sine ADHD symptomer, for… Read More

3 years ago

PTSD and CPTSD in ICD-11

On June 18th, 2018, WHO released their 11th version of their International Classification of Diseases (ICD-11). I have previously taken… Read More

2 years ago

Tryk på ANDERKENDELSES-knappen – hvorfor ‘pyt-knappen’ ikke virker!

Som forælder til et barn med en udviklingsforstyrrelse er man ofte på overarbejde. Det kræver ufatteligt meget energi at kæmpe… Read More

2 years ago

This website uses cookies.