Tid til (endeligt) at medicinere Autisme?

I en meget stor og omfattende ny undersøgelse, et såkaldt meta-studie, har man nu identificeret 6 midler der alle har så god effekt og samtidigt så få ikke-alvorlige bivirkninger, at man bør undersøge og overveje om det – endeligt – er blevet tid til at medicinere Autisme. #ADHD #Autisme #ADHtisme #ADDspeaker

Coleman et al. (2019)
Coleman et al. (2019)
Coleman et al. (2019)

I et helt nyt meta-studie af 26 psykofarmaka der i dag anvendes til behandling af symptomer på autisme er det nu påvist hvilke præparater der har den bedst effekt/bivirkningsprofil (størst virkning, færrest bivirkninger).

Til manges, men ikke til os i VORES ADDspeaker Facebook-gruppe, er Intuniv blevet udvalgt som et af de 6 midler der bedst virker på symptomer på autisme.

De 6 er: Lamotrigin (Lamictal), Oxcarbazine (Trileptal), Clonidin (Dixarit), Guanfacin (Intuniv), og Sertralin (Zoloft).

Her kan du se en længere liste med mulige midler, og du kan læse mere om dem ved at klikke på produktnavnet, som linker til Pro Medicin.

ProduktnavnATC-kodeIndholdsstofPrimær anvendelse
TrileptalN03AF02OxcarbazepinEpilepsi
LamictalN03AX09Lamotrigin Epilepsi/bipolar lidelse
ZoloftN06AB06SertralinAngst/Depression
DixaritN02CX02ClonidinMigræne
IntunivC02AC02GuanfacinADHD
BuspironeN05BE01BuspironAngst
CipramilN06AB04CitalopramAngst/Depression
AttentinN06BA02DexamfetaminADHD
CipralexN06AB10EscitalopramAngst/Depression
FluoxetineN06AB03FluoxetinAngst/OCD/Bulimi
Coleman et al. (2019)

I den nedenstående tabel kan du se hvilke symptomer på autisme hvert enkelt præparat bedst behandler, og dermed har du nu muligheden for at skræddersy din medicinske behandling mere målrettet (og effektivt med færre bivirkninger).

Det er en meget signifikant milepæl der her nåes, i det “god latin” jo altid har været, at ‘der findes ingen medicin til behandling af autisme’ – hvilket jeg siden 2016 har argumenteret ikke var korrekt, da vi jo VED at Intuniv har effekt på VORES symptomer, også selvom det ikke er udviklet eller godkendt til autisme. Nu har vi så videnskabens evidens for det vi har formodet i snart 4 år.

Det betyder samtidigt, at argumentet for Intuniv + Elvanse til ADHtisme nu bliver yderligere styrket, da dette bekræfter at Intuniv tager sig af væsentlige symptomer på autisme, men at Elvanse fortsat er nødvendigt i forhold til de Eksekutive Funktioner og de funktionsnedsættelser der er der.

/ADDspeaker

Vil du lære mere om ADHtisme?

Referencer

Coleman, D. M., Adams, J. B., Anderson, A. L., & Frye, R. E. (2019). Rating of the effectiveness of 26 psychiatric and seizure medications for autism spectrum disorder: Results of a national survey. Journal of Child and Adolescent Psychopharmacology, 29(2), 107–123. https://doi.org/10.1089/cap.2018.0121

Leave a Reply