Elvanse hjælper kvinder med BED

BED (Binge Eating Disorder) eller spiseforstyrrelser på dansk, kan nu få hjælp af medicinsk vej, viser nyt studie. Studiet afslører at kvinder med BED har en højere grad af aktivering af visse dele af hjernen, blot ved synet af billeder med mad. Samtidigt har forskerne påvist at denne dysfunktion bliver reduceret ved brug af stoffet Lisdexamfetamin (LDX) også kendt som Elvanse og Aduvanz i Danmark.

Resumé

Et nyt studie, publiceret i 2019, har påvist evidens for at LDX kan reducere den abnormale og forhøjede reaktion som kvinder med svær grad af BED oplever, alene ved synet af mad, og samtidigt påviser forskerne at ved at administrere moderate doser af LDX (mellem 30mg og 70mg dagligt) er det muligt at reducere denne trang, der ligger udenfor viljens område og som præger disse kvinders livskvalitet, samt medvirker til både social stigmatisering og selvstigmatisering grundet overvægt. Dermed er der gode nyheder til behandling af BED herhjemme, idet ADHD-midlet Elvanse allerede er godkendt til klinisk behandling af ADHD og da BED er en meget set komorbid lidelse til netop ADHD.

Referencer

Fleck, D. E., Eliassen, J. C., Guerdjikova, A. I., Mori, N., Williams, S., Blom, T. J., … McElroy, S. L. (2019). Effect of lisdexamfetamine on emotional network brain dysfunction in binge eating disorder. Psychiatry research. Neuroimaging, 286, 53–59. doi: http://doi.org/10.1016/j.pscychresns.2019.03.003

Leave a Reply