Categories: Generelt

ADHD: 70% af alle forløb for udredning af børn bliver afvist uden visitation af en speciallæge, viser ny analyse

ADHD: Udviklingen for udredning for ADHD i Børne- og Ungepsykiatrien er nu af så ringe kvalitet, at det er direkte uforsvarligt, viser ny analyse fra ADDspeaker.

ADHD: Udviklingen for udredning for ADHD i Børne- og Ungepsykiatrien er nu af så ringe kvalitet, at det er direkte uforsvarligt, viser ny analyse fra ADDspeaker.

ADHD-Databasen holder sine kort tæt til kroppen

I begyndelsen af april 2023 adspurgte jeg ADHD-databasen, om de bagvedliggende tal for udviklingen i antal af udredningsforløb for børn og unge i Danmark for perioden 2013 til 2022, da deres årsrapporter ikke umiddelbart indeholdte de statistiske data som jeg skulle bruge til min analyse.

Dertil modtog jeg så følgende svar ..
Det er desværre ikke en opgave, som vi kan hjælpe dig med. Jeg må henvise dig til årsrapporten, da dette er den officielle rapport, som har været i audit og er godkendt.

Derfor måtte jeg gå via lovgivningen og anmode om aktindsigt, hvilket jeg gjorde d. 27. april 2023, og modtog så deres svar d. 9. maj 2023 og har derefter en særdeles positiv service fra RKKP, som er Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram under Region Midtjylland.

Til gengæld er de hurtige ude med deres egen vurdering til medierne

Ugeskrift for læger kunne imidlertid allerede 1. maj 2023 bringe en artikel med titlen “ADHD-Databasen – kapacitetsproblemer og faldende kvalitet” om den seneste årsrapport fra ADHD-Databasen for 2022/2023, hvori Niels Bilenberg og resten af styregruppen udtalte: “Resultaterne af årsrapporten afspejler en presset Børne- og Ungdomspsykiatri, hvor kvaliteten af udrednings- og behandlingsarbejdet falder. Psykiatrien er præget af store kapacitetsproblemer med øget henvisningstal, læge- og sygeplejerskemangel og generelt manglende ressourcer.“.

Bilenberg fortsætter med: “Det øgede henvisningstal betyder, at den procentuelle indikatoropfyldelse er faldet, til trods for at den nominelle aktivitet (tællerpopulationen) i flere af indikatorerne rent faktisk er steget. Tilbage står imidlertid en for patienterne reduceret kvalitet, som det kræver både en politisk og en administrativ indsats at forbedre.

Til afslutning udtaler Bilenberg: “Den lave målopfyldelse betyder, at børn, unge og familier ikke får den rettidige og nødvendige hjælp. Særligt bekymrende er … [at] diagnostisk konference med deltagelse af speciallæge) … viser et markant fald … som afspejler den store mangel på speciallæger.” og han fortsætter med “Selvom speciallæger i en vis udstrækning er erstattet af specialpsykologer, er det styregruppens vurdering, at det er af stor betydning for den patientoplevede kvalitet, at et barn eller en ung med alvorlig psykopatologi (og hyppig anden samtidig psykisk og somatisk sygdom) skal ses eller i det mindste konfereres med en speciallæge i børne- og ungdomspsykiatri, før diagnosen stilles, og eventuel behandling påbegyndes.

Andel af udredningsforløb af børn for ADHD, der bliver vurderet for ADHD af en speciallæge i børne- og ungepsykiatri er faldet fra 65% i 2018 til 30% i 2022, hvilket jo fint afspejler Bilenberg’s udtalelser til Ugeskriftet for Læger, men så har jeg … lige et par opfølgende spørgsmål til styregruppen

I National klinisk retningslinje for udredning og behandling af ADHD hos børn og unge er det klart og tydeligt formuleret, at “Farmakologisk behandling af børn og unge med ADHD skal ske i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens vejledning om medikamentel behandling af børn og unge med psykiske lidelser” og i Vejledning om medikamentel behandling af børn og unge med psykiske lidelser (retsinformation.dk) står der følgende under punkt 3.4.2: “Ved opstart skal speciallægen fastlægge en behandlingsplan, med kontroller efter hver dosisjustering og efterfølgende minimum hver 6. måned“.

Åbent brev til Styregruppen for ADHD-Databasen

Medlemmer: Niels Bilenberg, Tine Houmann, Linda Hardisty Bramsen, Dorte Møller Vistesen, Anne-Mette Lange, Ib Rasmussen, Simon Hjerrild, Søren Bredkjær, Jan Birnbaum Kristensen, Jeppe Plesner, Trish Nymark, Shelagh Gwendolen Powell, Malene Tousgaard Foget Østergaard, Tea Naamansen Nikolov og Lotte Maxild Mortensen

Kære Styregruppen for ADHD-databasen,

SPØRGSMÅL

På baggrund af min analyse af jeres data, som jeg … endeligt … modtog via min aktindsigt … fremgår det, at andelen af “Forløb, hvor der er afholdt diagnostisk konference inden for 120 dage med deltagelse af en speciallæge i børne- og ungdomspsykiatri“, er faldet fra 65% i 2018/2019 til 30% for 2021/2022, men for samme periode viser udviklingen i “nye” børn der er påbegyndt medicinsk behandling for ADHD, at der har været en samlet stigning på 30% (5%+4%+9%+12%), hvilket svarer til at 6.270 nye børn mellem 0 – 17 år.
Hvem af jer har lyst til at forklare mig, hvordan dette hænger sammen!?

På forhånd tak,

Peter ’ADDspeaker’ Vang
Founder & Blogger

Tilføj din kommentar her - Feedback er altid velkomment!