ADHD: Forældre forstå dit barns ADHD!

Forældre: Forstå dit barns ADHD! handler om det at acceptere den psykiske lidelse som dit barn er født med og som det skal leve med, resten af sit liv. ADHD er medfødt og det er en så alvorlig lidelse at det er et handicap og derfor er det vigtigt at du som forælder forstår dette og accepterer dette faktum, for at give dit barn de bedst mulige vilkår i livet. Hvis du tror du ved alt om ADHD, så tænk igen.

Forældre: Forstå dit barns ADHD! handler om det at acceptere den psykiske lidelse som dit barn er født med og som det skal leve med, resten af sit liv. ADHD er medfødt og det er en så alvorlig lidelse at det er et handicap og derfor er det vigtigt at du som forælder forstår dette og accepterer dette faktum, for at give dit barn de bedst mulige vilkår i livet. Hvis du tror du ved alt om ADHD, så tænk igen. Hør hvad verdens førende forsker gennem 40 år, Dr. Barkley, kan lære alle #ViMedADHD.

TIP: Hvis du klikker på alle de røde links i teksten ovenfor (og i alle mine artikler), så kommer du videre til en masse specifikke artikler om disse emner. Dem kan du altid komme tilbage og læse senere, hvis du gerne vil vide noget mere om et emne.

Er du (ny) forælder til et barn med ADHD eller har du ADHD selv? Tror du at du ved alt om ADHD fordi du har levet med det i mange år, enten selv eller via dine børn? Så er det nu du skulle overveje at begynde med at videreuddanne dig i al den nye viden om ADHD!

Hvor fanden er dirigenten henne?

Vidste du, at mennesker med ADHD ikke er i stand til at se billederne fra deres fortid? Vores visuelle center i hjernen er beskadiget i en sådan grad, vi simpelthen ikke er i stand til at visualisere fortidens erfaringer i billeder, men kun i følelser!.

Derfor kan vi heller ikke forestille os hvordan fremtiden kunne se ud! – Vi lever altså kun i nuet, hvilket er den reelle årsag til vores distræte og tidskonfuse adfærd, og ikke som tidligere antaget grundet manglende opmærksomhed.

En væsentlig del af det handicap, vi med ADHD lever med i det daglige, er evnen til at planlægge, prioritere, udføre og reflektere over de mange komplicerede opgaver, tanker, følelser og handlinger det kræves af det moderne menneske.

Hvis vi går tilbage til ur-mennesket så var vores hjerne primært udstyret med 3 funktioner, frys, flygt eller kæmp.

Denne del af hjernen kaldes i daglig tale for “krybdyr-hjernen” og kan sammenlignes med et operativsystem på din PC, altså det vi kalder Windows (red: OK computernørd, jeg ved godt at det bedre eksempel er BIOS men for ikke nørder bruger jeg Wndows).

Det er Windows der gør at du kan bruge alle de programmer der er på din PC, inklusiv din browser så du f.eks. kan gå på nettet og bruge Facebook.

Senere hen i den menneskelige udvikling blev denne del af hjernen så suppleret af de mere avancerede “programmer” såsom “Eksekutiv funktioner” der kan forestilles som “dirigenten” der står foran orkestret og instruere hvert enkelt instrument og musiker, og sikrer at musikken fremkommer i harmoni.

Den mere videnskabelige forklaring af hvad “Eksekutiv funktion” egentligt er, er at […] det er den del af hjernen hvor vi refererer til evnen til at regulere sin igangværende, målrettede adfærd i forhold til omstændighederne. Dette indebærer evnen til at formulere, planlægge og udføre, samt at kontrollere egen adfærd og på en fleksibel måde at selvkorrigere ens egen målrettede adfærd, baseret på selvbevidsthed i forhold til den sociale og miljømæssige sammenhæng. […]  Kilde: Karen Wills, Ph.D, Children’s Hospitals of Minnesota.

#ViMedADHD har en “dirigent” der enten er helt eller delvist fraværende, kommer når det passer ham eller er “død-drukken” på jobbet, hvilket resulterer i at det “filter” der normalt sorterer og prioriterer den enorme mængde data vores hjerne modtager fra vores sanser (ca. 20.000.000 bits/sek.) ryger lige direkte “ned i gryden” og alt bliver “rørt sammen” uden nogen opskrift eller smagsvariant.

“Normale eller neuro-typiske” mennesker har først et filter der frasorterer alt hvad der er uvæsentligt og sender dernæst knap 2.000.000 bits/sek videre til vores hjerne hvor “dirigenten” så tager imod og fordeler dataene (sammen med en instruks om hvor, til hvad og hvordan de skal bruges) til den rette musiker med det rette instrument. I den normale hjerne bliver alt dette så omsat til tanker, følelser, idéer, reflektion, og ikke mindst handling.

I vores ADHD hjerne bliver “hele lortet” blot dumpet på gulvet og så er det op til hver enkelt “musiker” selv at finde sine noder og forsøge at spille i harmoni med alle de andre instrumenter, mens “dirigenten” lige smutter ned på det nærmeste værtshus for at få en enkelt lille skarp mere.

Ergo lever vi med ADHD altså et noget kaotisk indre liv, som man ikke kan se på os udefra, men tydeligt kan fornemme når man møder “en af os” der står med flakkende blik, trippende fødder og allermest ligner et dådyr der er fanget i forlygterne på en bil.

Hvordan føles min egen ADHD?

I min artikel – Hvordan føles min ADHD – beskriver jeg hvordan det føles at have, ADHD – set indefra, således;

[quote]Forestil dig at du står på en travl banegård. Se på billedet og forsøg at kortlægge alle detaljer i billedet, som om du stod der. Inspicer dine omgivelser og forhold dig så til alle informationerne fra din høresans, lugtesans, følesans, smagssans, samt de mindre kendte balancesansen og kropssansen.

Forestil dig at din hjerne forsøger at få dig til at forholde dig til ALLE sanseindtryk på en gang og UDEN nogen form for prioritering – sådan føles min ADHD[/quote]

Vil du også gerne være ekspert i ADHD?

Hvis du er ny forælder til et barn med ADHD, eller måske selv har fået diagnosen, eller blot har brug for at forstå hvad ADHD i virkeligheden går ud, når nu jeg siger at ADHD ikke er en opmærksomhedsforstyrrelse, som lægerne ellers har fortalt os her i Danmark, men derimod en lidelse der har årsag i vores manglende evne til impuls -og selvkontrol, hvor opmærksomhedsforstyrrelse blot er et af de mange symptomer på ADHD, så læs videre her …

Danmark er håbløst bagud …

Faktum er, at forskningen er ca. 10 år forud for det danske sundhedsvæsen, hvilket betyder at man stadigvæk herhjemme forsøger at bruge en masse tid på alt andet end medicin, før man ordinerer det nødvendige og uundværlige specielt fremstillede og globalt gennemafprøvede ADHD medicin, som også er sikkert nok til at give til børn!

Jeg har haft masse diskussioner med både læger, psykologer og psykiatere, der desværre har stået i stampe i forhold til udviklingen og jeg har derfor besluttet mig for at skrive en bog med titlen “ADHD – set indefra som kommer til at omhandle dels al den nye viden vi ikke har adgang til i dag i sundhedsvæsenet i Danmark, blandet med min egen historie omkring det at leve med ADHD, som først blev opdaget da jeg var 40 år gammel.

Jeg inkludere også dele af mit foredrag “Fra Bel Air til bistandshjælp” som handler om min historie med en livskrise af bibelske proportioner, da jeg gik fra at være IT-millionær og bo i det fashionable Bel Air i Los Angeles og direkte ned på bunden af det danske samfund, som psykisk syg på kontanthjælp.

Verdens førende kapacitet på ADHD – Dr. Barkley

Dr. Barkley, som har forsket i og behandlet mennesker med ADHD i mere end 40 år og som regnes for vel nok verdens førende kapacitet på området for ADHD, har klart udtrykt det således;

[quote]De første mange år, forsøgte jeg alt andet end medicin, f.eks. adfærdstræning, belønningssystemer osv., men de sidste mange år har jeg erfaret at intet af det vi gør, virker, uden at patienten er medicineret, isæt hos børnene.[/quote]

Han forklarer det i denne video –7B –  The 30% Rule, 4 Components for Effective Treatment (06:59) – som du bør se, for at forstå hvorfor det at få medicin når man har ADHD, ikke er et valg længere, men en nødvendighed. Indslaget handler om de forskellige former for behandling der er til rådighed, i dag, indenfor ADHD.

Fokus er på at lære dig som forældre at acceptere det faktum, at dit barn med ADHD, rent faktisk har et handicap som giver en mental modenhed der er 30% under deres fysiske alder, sammenlignet med et alderssvarende barn uden ADHD, så dit 10 årige barn med ADHD, har derfor kun en modenhed som modsvarer det du kan forvente af en 7 årig!

Du kan også læse min artikel Dit 10 årige barn med ADHD er moden som en 7 årig! hvis du har særlig interesse i dette område.

Hvis du vil vide ALT om ADHD så kig videre her …

Hvis du kan lide Dr. Barkley’s måde at forklare ADHD på, så har jeg lavet en særlig side, hvor jeg har samlet alle de videoer jeg har kunnet finde og du kan se dem allesammen i denne artikel …

ADHD Parenting 101
(Grundkursus i ADHD – med mulighed for danske undertekster!)

Jeg vil varmt anbefale alle forældre at se noget eller hele Dr. Barkley’s fremragende, letforståelige, dog videnskablige præsentation fra ADHD konferencen i Canada i 2009, som er det mest omfattende og brugbare materiale, jeg har kunnet finde om dette emne.

Ikke nok med at han selv står bag mere end 30 kliniske studier, så har han en enorm dyb viden om alle de forskningsresultater der er på området, på verdensplan, hvilket også er årsagen til at han er den foretrukne forsker hos både CHADD (USA) og CADDAC (Canada) og deres tilsammen mere end 15 millioner brugere med ADHD i Nordamerika.

Derudover samarbejder Dr. Barkley som rådgiver for den største producent af ADHD medicin i verden, nemlig Eli Lilly, der udvikler og fremstiller det mest anvendte medikament, også i Danmark, Ritalin.

Jeg har interviewet ham om netop dette, for at sikre mig at han ikke “var i lommen”på Eli Lilly, hvilket jeg selv har kunnet bevise at han ikke er, via aktindsigt i USA, samt via han egne udtalelser til mig personligt. Det er derfor kun et plus at han er med i udviklingen af den medicin som #ViMedADHD dagligt indtager.

Jeg har desværre aldrig selv mødt ham, men jeg har skrevet med ham via email og jeg kan kun bekræfte at han er fuldstændig lige så behagelig, imødekommende og omsorgsfuld, som han giver indtrykket af at være, i disse mange forskellige videoer.

Jeg har opdelt dette knapt 3 timer lange foredrag i 23 mindre dele for at gøre det mere overskueligt. Han præsenterer ALT om hvad vi i dag ved om ADHD, med særligt fokus på hvad det vil sige at være diagnosticeret med ADHD, være forældre med ADHD selv, samt det at være forældre til et barn med ADHD.

Se disse udvalgte citater fra foredraget

I will not talk down to you or dumb down the information for you, but treat you as equals and explain this, as I would to any of my colleagues in the medical professions

ADHD is, to summarise it … Time Blindness. You cannot look back, to look ahead, to prepare you for the future, and for what’s coming at you – It’s always now!

When I council parents of children with ADHD, I know that at least one of the parents, sitting across the desk from me, has ADHD themselves, diagnosed or undiagnosed. ADHD is a profoundly genetic disorder!

I am an ADHD expert, and I was my twin brother’s safety net. Was there anything I could have done to prevent his fatal car accident?

My (twin) brother, Ron, had ADHD in his early childhood, and it continued all his life — which ended abruptly, six years ago, when he was 56, in a single-car accident in Keene, New York. That accident can be attributed to his ADHD and its impact on his driving habits— speeding, risk-taking, distractibility, use of alcohol, and disdain for the seatbelt.

Your child will be born with more than 400 psychological traits, that will emerge as they mature, and they have nothing to do with you!

Practise forgiveness, for yourself, your child, everyday. Go watch then while they sleep, and get re-energized for the next day too

Dr. Russell A. Barkley, Ph.D.

Danske understekster?

Du har mulighed for nemt at vælge engelske undertekster på selve videon, men du har også mulighed for at vælge “automatisk oversat til danske undertekster“. Det er lidt bøvlet, men se på billedet her, at det kan lade sig gøre!

Nu med mulighed for DANSKE undertekster! – Klik her for at se hvordan

KILK HER FOR AT KOMME TIL ALLE VIDEOERNE

Disclaimer

This lecture on “Essential Ideas for Parents” was part of the 2014 Centre for ADHD Awareness Canada (CADDAC) conference, and this presentation was recorded on Saturday November 1st. 2014. It has been uploaded to YouTube.com by Jason Salotti and Adhd Videos, regards to you sharing this with the world, it’s awesome!

I have no rights to the materials, and no authorisation from any of the before mentioned parties. But as it has been publicly available for almost a year now on YouTube.com I have decided to use it as well. And I do it out of the utmost respect for Dr. Barkley, as I consider him the world’s foremost authority on the subject matter of ADHD, which is why I mainly reference his statements, in most of my articles. 

So I hope and trust, that no one will take this the wrong way, as I am simple an NGO fighting for the rights of people with ADHD, and my sole purpose is not financial or in any other way beneficiary to me personally or ADDspeaker as a whole. This is way to good, not to be shared with the world! 

/ADDspeaker

Tilføj din kommentar her - Feedback er altid velkomment!