Nu kan du måle – rent fysisk – om du har tegn på Autisme!

Det er nu muligt at måle din 2D:4D RATIO (Fingerlængdeforholdet) og se om du har - fysiske tegn - på Autisme!. Jeg viser dig her hvordan og giver dig en oversigt som du kan måle din score op imod.

Det er nu muligt at måle din 2D:4D RATIO (Fingerlængdeforholdet) og se om du har – fysiske tegn – på Autisme!. Jeg viser dig her hvordan og giver dig en oversigt som du kan måle din score op imod.

Introduktion

Selvom forskerne er meget forsigtige med at sige noget endegyldigt, så er der i dag i 2022, så stor evidens indenfor mange grene af forskningen, hvor man har påvist at der – er – tale om en reel fysisk bio-markør (fysisk bevis), og man har nu replikeret studierne i 2D:4D Ratio så mange gange, at man i dag ved, at samme kønsforskel og fordeling af 2D:4D også gør sig gældende for andre arter, såsom mus og aber.

Den videnskabelige evidens

Forskning har påvist, at Fingerlængdeforholdet (2D:4D Ratio) interessant nok er konstant fra fødslen og at det ikke bliver påvirket af hormonniveauernes udvikling henover alderen, det du målte som nyfødt, det måler du også som 90-årig. 

Normalt har mænd lavere tal for Fingerlængdeforhold sammenlignet med kvinder. Min analyse og beregning (som du kan se i grafikken og tabellen længere nede) stammer fra en meget stor meta-analyse (analyse af mange studier af samme type, for at kunne udregne en estimeret gennemsnit for forekomsten af en bestemt ting, f.eks. IQ, højde, drøjde eller som her Fingerlængdeforholdet. 

Min beregning viser, at: 

  • Mænds 2D:4D Ratio ligger på 0,958 i gennemsnit (lavest var 0,910, højest var 0,990)
  • Kvinders 2D:4D Ratio ligger på 0,973 i gennemsnit (lavest var 0,910, højest var 1,010)
  • Samlet set (unisex eller kønsubestemt) er gennemsnits 2D:4D Ratio på 0,984.

2D:4D Ratio kan sammenkædes med funktionsevnen af både anatomiske, fysiologiske funktionsnedsættelser, samt psykologiske og kognitive færdigheder.

Fingerlængdeforholdet er påvist videnskabeligt, at være forbundet med: 

Kognitivt og psykologisk:
Graden af kundskaber og personlighedstræk:

  • matematiske og numeriske kompetencer
  • visuospatiale (rumlige) færdigheder
  • fingerfærdigheder
  • kognitive evner
  • akademiske præstationer
  • mænds spermtal
  • personlighedstræk (The Big 5 (OCEAN)

Anatomisk og fysiologisk:

Højere – klinisk – forekomst af:

  • fedme
  • migræne
  • spiseforstyrrelser
  • depression
  • nærsynethed
  • autismespektrumforstyrrelse (ASF).

Kønsforskelle mellem mænd og kvinder viser, at  2D:4DH (højre hånd) var 0,13 standardafvigelser større end den for 2D:4DV (venstre hånd), og at denne forskel viste sig at være statistisk signifikant. Dette kan indikere, at prænatal testosteron har en stærkere effekt på højre hånd end på venstre hånd.

Forstå 2D:4D RATIO

Ved at måle længdenvenstre pegefinger, og venstre ringfinger, samt højre pegefinger og højre ringfinger, så er det muligt at beregne “målestoksforholdet” (2D:4D Ratio), hvilket giver et indekstal for din egen personlige 2D:4D Ratio

I et studie fra 2001, skriver Simon Baron-Cohen (førende forsker i Autisme) bl.a.:

Det er blevet foreslået, at autisme kan opstå som et resultat af eksponering for høje koncentrationer af prænatal testosteron. 

Der er tegn på, at forholdet mellem længderne af 2. finger (pegefingeren) og 4. finger (ringfingeren) (samlet kaldet: 2D:4D Ratio) kan være negativt korreleret med prænatal testosteron. 

Vi målte 2D:4D i 95 familier rekrutteret via National Autistic Society, Storbritannien. Stikprøven omfattede i alt 72 børn med autisme (Infantil Autisme, IA og Atypisk Autisme, AA) (62 mænd, 10 kvinder; aldersgruppe 2 til 14 år), herunder 23 børn (20 mænd, tre kvinder) med Asperger’s syndrom (AS), 34 søskende, 88 fædre, 88 mødre og køns- og aldersmatchede NT kontroldeltagere (NT = neurotypiske).

Vi fandt, at: 

  • 2D:4D-forholdet mellem børn med autisme, deres søskende, fædre og mødre var lavere end befolkningens normative værdier.
  • Børn med AS, som deler de sociale og kommunikative symptomer på autisme, men har normal eller endda høj IQ, havde højere 2D:4D-forhold end børn med IA og AA, men lavere forhold end normative værdier i befolkningen (NT).
  • Der var positive sammenhænge mellem 2D:4D-forhold mellem børn med IA og AA og fingerlængdeforholdet for deres søskende, fædre og mødre.
  • Børn med IA og AA havde lavere end forventet 2D:4D-forhold og børn med AS højere fingerlængdeforhold end forventet, set i forhold til deres fædres 2D:4D-forhold.
  • Det blev konkluderet, at 2D:4D-forhold kan være en mulig fysisk markør for AS, IA og AA (Autisme), som kunne implicere prænatal testosteron (stamme fra/skyldes)i dets ætiologi.

(Baron-Cohen et al., 2001)

Sådan måler du – nemt – din 2D:4D så du kan se om du selv har tegn på Autisme!

Sådan måler du

Vend din hånd så den har håndfladen opad, og mål længden af din finger, fra der hvor rynken begynder, inde ved håndfladen, og ud til spidsen af fingeren.

Sådan måler du din 2D:4D Ratio

VENSTRE HÅND

Mål din VENSTRE PEGEFINGERS længde: ___________ (2D:4DVP)

Mål din VENSTRE RINGFINGERS længde: ___________ (2D:4DVR)

HØJRE HÅND

Mål din HØJRE PEGEFINGERS længde: ___________ (2D:4DHP)

Mål din HØJRE RINGFINGERS længde: ___________ (2D:4DHR)

Sådan beregner du dit 2D:4D Ratio indekstal:

  1. Tag tallet fra 2D:4DVP og divider det med tallet fra 2D:4DVR – Resultatet skriver du her: __________ (2D:4DV)
  2. Tag tallet fra 2D:4DHP og divider det med tallet fra 2D:4DHR – Resultatet skriver du her: __________ (2D:4DH)
  3. Tag tallet fra 2D:4DV og divider det med tallet fra 2D:4DH – Resultatet skriver du her: __________ (2D:4D)

Se her et eksempel på hvordan jeg regnede min egen 2D:4D Ratio ud:

Step 1:
Længden på min VENSTRE PEGEFINGER er:  7,5 cm (2D:4DVP)
Længden på min VENSTRE RINGFINGER er:  8,0 cm (2D:4DVR)
Så dividerer jeg 7,5 : 8,0 = 0,9375 (2D:4DV)

Step 2:
Længden på min HØJRE PEGEFINGER er:  7,5 cm (2D:4DHP)
Længden på min HØJRE RINGFINGER er:  7,7 cm (2D:4DVR)
Så dividerer jeg 7,5 : 7,7 = 0,9740 (2D:4DH)

Step 3:
Så dividerer jeg 0,937 (2D:4DV): 0,974 (2D:4DH) = 0,9620 (2D:4D)
Mit 2D:4D Ratio indekstal er således: 0,9625  
Du kan afrunde tallet til 3 decimaler, f.eks. er mit så 0,962

Oversigt over indekstal fra 2 studier af 2D:4D Ratio

Tolkning:
Da mit 2D:4D Ratio indekstal (0,962) ligger – over – gennemsnittet for mænd (0,958), betyder det at jeg havde et – lavere – niveau af testosteron hormoner i fostervandet og et – højere – niveau østrogen hormoner i fostervandet, end hvad mænd (NT) typisk har, og en – signifikant højere – 2D:4D Ratio, end mænd med Atypisk Autisme normalt har, dog ikke nok til at være på højde med mænd med Asperger’s Syndrom.

Selvom jeg både har en klinisk diagnose på Atypisk Autisme og ADHD, både fra min tid i USA (DSM-IV) og efterfølgende igen her i Danmark (ICD-10), så ligger min 2D:4D Ratio – over – hvad mænd med autisme typisk har.

Man har fundet ud af, at højere indekstal hos mænd, betyder at de har haft mere østrogen i fostervandet end normalt og er derfor har en score der er mere lig en feminin score end en maskulin score.

Det stemmer meget fint overens med, at jeg ikke kan få børn pga. min sædkvalitet (genetik), samt at jeg “foretrækker” kvindeligt selskab fremfor mandligt, fordi jeg er bedre til at have dybere “filosofiske, intellektuelle og emotionelle
samtaler med kvinder, end jeg er til have dem med mænd, på trods af at jeg er helt klart heteroseksuel (personlighedstræk).

Min Systemizer score ligger på 106 (NT < 70, ASF > 70), hvilket betyder at jeg har klart autistiske træk, og ligger langt over cut-off på de 70.

Min The Big Five (OCEAN) score ligger på 192 (NT < 179, ASF/ADHD > 180), hvilket betyder, at jeg har flere problematiske personlighedstræk end NT, men at disse dog er langt fra at være klinisk signifikante (alvorlige).

I min ADDspeaker Research Database ligger gennemsnitsscoren for Systemizer på 83 og på 162 i The Big Five (OCEAN), så jeg ligger klart over gennemsnittet for de mere end 200 andre voksne med ADHD/ASF, som jeg har testet (85% kvinder, 15% mænd), hvilket nok primært skyldes, at jeg har flest data på kvinder med ADHD/ASF end jeg har data på mænd med ADHD/ASF og derfor “stikker af” på mine scorer, set i forhold til gennemsnittet.

Alt i alt giver min 2D:4D Ratio ganske god mening, især set i lyset af, at jeg tonsvis af de “anekdotale indikationer” som jeg opremser under min konklusion længere nede.

Nu er det din tur!

Du kan jo måle din egen og dernæst se på grafikken og tabellen både her ovenfor (Baron-Cohen, 2001) og den nedenunder, hvor på “normalkurven” du befinder dig, set i forhold til mere end 10.000 mænd og 11.500 kvinder, som har fået udregnet deres 2D:4D Ratio indekstal, for både højre og venstre hånd, i de 182 studier, som en metaanalyse af Hönekopp et al. (2010) har analyseret.

KONKLUSION

Selvom forskerne er meget forsigtige med at sige noget endegyldigt, så er der i dag i 2022, så stor evidens indenfor mange grene af forskningen, hvor man har påvist at der – er – tale om en reel fysisk bio-markør (fysisk bevis), og man har nu replikeret studierne i 2D:4D Ratio så mange gange, at man i dag ved, at samme kønsforskel og fordeling af 2D:4D også gør sig gældende for andre arter, såsom mus og aber.

Vi ved jo, at den neurobiologiske årsag til autisme er tæt forbundet med niveauet af testosteron i fostervandet under svangerskabet, (se Baron-Cohen, 2010) som Baron-Cohen allerede har påvist i sin “Extreme Male Brain Theory of Autism” (linket er til en artikel om denne teori) og linket her for at få en mere kritisk gennemgang af samme teori.

Det vi selv har erfaret, og internt har replikeret, via vores test og analyser af mere end 200 voksne med ADHD og/eller Autisme (ADDspeaker’s Research Database – Systemizer og The Big Five – OCEAN) er kun yderligere indikation af Baron-Cohen’s teori. – in real life – også. (Se evt. min artikel om dette her: Sådan ser en typisk ADHD + ASF profil ud)

Så med denne nye mulighed for at sammenholde de – funktionelle måleredskaber (psykometriske tests) med – anatomiske (2D:4D Ratio) tests, kan vi nu sammenholde den med de mange andre (anedoktale indtil videre) – fysiske indikatiorer – på Autisme såsom:

  • ringere hånd til øje-koordination, end befolkningen bredt set
  • højere grad af klumsethed, end befolkningen bredt set
  • tendens til at støde sammen med “sidemanden”, når man går ved siden af andre
  • atypiske hårvirvler
  • indadskrånende fodstilling, typisk kun på en af fødderne
  • højere forekomst af hypermobile led, end befolkningen bredt set
  • en større omkredsstørrelse på selve kraniet, , end befolkningen bredt set
  • lavere siddende ører, end befolkningen bredt set
  • større afstand mellem øjnene og et generelt mere asymmetrisk ansigt, end befolkningen bredt set
  • mindre udtryksfuld ansigtsmimik, end set hos befolkningen bredt set
  • mindre bevægelse af pandemusklerne end forventet, ved nonverbal kommunikation
  • øjne der føles som om de stirrer igennem andre
  • nedsat evne til at fastholde øjenkontakt grundet sansemæssig overstimulering
  • og mange, mange flere …

Jeg håber at denne gennemgang har givet dig en ny, bredere og dybere indsigt i den anatomiske og fysiologiske del af Autismen, og at du vil kunne bruge nogle af de metoder og indikatorer som jeg her præsentere, til yderligere at bekræfte (eller afkræfte) evt. mistanke om Autisme i din familie.

/Peter ‘ADDspeaker’ Vang

Hvis kan lide det jeg laver her på min blog, så kan du jo overveje at LIKE min ADDspeaker Facebook Page eller melde dig ind i min ADDspeaker Facebook Gruppe, så du kan få besked, når jeg finder på andre nye, spændende ting om ADHD og Autisme.

Om ADDspeaker: ADDspeaker er et not-for-profit community, der blev stiftet tilbage i 2015, med det formål “at arbejde for at give folk indsigt, forståelse, anerkendelse og respekt for personer med ADHD og/eller Autisme, samt for at skabe en mere medmenneskelig holdning til personer med ADHD og/eller Autisme i samfundsdebatten, samt i den brede befolkning, for derved at arbejde på, at næste generation af børn med disse lidelser, ikke skal vokse op og blive budt de lortevilkår, som min generation er blevet!“.

ADDspeaker er privat finansieret (suppleret med få donationer fra medlemmer af vores community til driftsomkostninger for denne blog som det eneste) og er 100% uafhængig af politiske, religiøse eller økonomiske interesser og som mit slogan siger, så handler det udelukkende om


– No BS, Just Science!


Udvidet forklaring af 2D:4D Ratio

Hvis er vild med detaljer, ligesom jeg (eller bare er autist, ligesom jeg), så har jeg samlet lidt flere information til OS her …

Ordforklaring

2D:4DVP = Venstre Pegefinger
2D:4DVR = Venstre Ringfinger
2D:4DHP = Højre Pegefinger
2D:4DHR = Højre Ringfinger

2D:4DVP, 2D:4DVR og 2D:4DV:
Det tal du får ved at dividerer venstre pegefingers længde (2D:4DVP) med venstre ringfingers længde (2D:4DVR) kaldes for 2D:4DV.

2D:4DHP, 2D:4DHR og 2D:4DH:
Det tal du får ved at dividerer højre pegefingers længde (2D:4DHP) med højre ringfingers længde (2D:4DHR) Kaldes for 2D:4DH.

2D:4D Ratio:
Det tal du får ved at dividerer 2D:4DV med 2D:4DH kaldes for dit 2D:4D Ratio

2D:4D betydning:
2D:4D
stammer fra engelsk hvor 2nd digit (nr. 2 finger (pegefingeren)) kaldes for 2D og 4th digit (nr. 4 finger (ringfingeren)) kaldes for 4D.

FINGERLÆNGDEFORHOLDET

Målestoksforholdet mellem din pegefinger og ringfinger, kaldes for 2D:4D Ratio eller på dansk for Fingerlængdeforholdet.

[…] Fingerlængdeforholdet (også kaldet digit ratio) er forholdet mellem længden af forskellige fingre målt fra hvor den enkelte finger er fæstet til hånden og til fingerspidsen.[1] Det er af visse forskere hævdet, at særlig forholdet mellem to fingre, pegefingeren (2. finger) og ringfingeren (4. finger) bestemmes af størrelsen af den mængde af androgen, eksempelvis testosteron, som personen har været udsat for under fosterstadiet i kvindens livmoder, og at dette forhold kan anvendes som en grov målestok for androgen påvirkningen før fødslen. Et lavere forhold mellem længden af pegefinger og ringfinger peger på, at fosteret har været udsat for større mængder androgen i fosterstadiet.[2][3] Forholdet mellem pege- og ringfinger (2. og 4. finger) benævnes også 2D:4D ratio efter engelsk, hvor ‘D’ står for “digit”. Forholdet beregnes ved at dividere længden af pegefingeren med ringfingerens længde. En pegefinger, der er længere end ringfingeren, giver et forhold på mere end 1, og en længere ringfinger giver et forhold på under 1. (Wikipedia – https://da.wikipedia.org/wiki/Fingerlængdeforholdet) […]

YDERLIGERE VIDENSKABELIG EVIDENS

Forskning har påvist, at Fingerlængdeforholdet (2D:4D Ratio) interessant nok er konstant fra fødslen og at det ikke bliver påvirket af hormonniveauernes udvikling henover alderen, det du målte som nyfødt, det måler du også som 90-årig. 

Normalt har mænd lavere tal for Fingerlængdeforhold sammenlignet med kvinder. Min analyse og beregning (som du kan se i grafikken og tabellen) stammer fra en meget stor meta-analyse (analyse af mange studier af samme type, for at kunne udregne en estimeret gennemsnit for forekomsten af en bestemt ting, f.eks. IQ, højde, drøjde eller som her Fingerlængdeforholdet. 

Min beregning viser, at: 

  • Mænds 2D:4D Ratio ligger på 0,958 i gennemsnit (lavest var 0,910, højest var 0,990)
  • Kvinders 2D:4D Ratio ligger på 0,973 i gennemsnit (lavest var 0,910, højest var 1,010)
  • Samlet set (unisex eller kønsubestemt) er gennemsnits 2D:4D Ratio på 0,984.

2D:4D Ratio kan sammenkædes med funktionsevnen af både anatomiske, fysiologiske funktionsnedsættelser, samt psykologiske og kognitive færdigheder.

Fingerlængdeforholdet er påvist videnskabeligt, at være forbundet med: 

Kognitivt og psykologisk:
Graden af kundskaber og personlighedstræk:

  • matematiske og numeriske kompetencer
  • visuospatiale (rumlige) færdigheder
  • fingerfærdigheder
  • kognitive evner
  • akademiske præstationer
  • mænds spermtal
  • personlighedstræk (The Big 5 (OCEAN)

Anatomisk og fysiologisk:

Højere – klinisk – forekomst af:

  • fedme
  • migræne
  • spiseforstyrrelser
  • depression
  • nærsynethed
  • autismespektrumforstyrrelse (ASF).

Kønsforskelle mellem mænd og kvinder viser, at  2D:4DH var 0,13 standardafvigelser større end den for 2D:4DV, og denne forskel viste sig at være statistisk signifikant. Dette kan indikere, at prænatal testosteron har en stærkere effekt på højre hånd end på venstre hånd.

REFERENCER

Baron-Cohen Simon, S. (2010). Empathizing, systemizing, and the extreme male brain theory of autism. In Progress in Brain Research (Vol. 186, Issue C). Elsevier B.V. https://doi.org/10.1016/B978-0-444-53630-3.00011-7

Manning, J. T., Baron-Cohen, S., Wheelwright, S., & Sanders, G. (2001). The 2nd to 4th digit ratio and autism. Developmental Medicine and Child Neurology, 43(3), 160–164. https://doi.org/10.1111/j.1469-8749.2001.tb00181.x

Hönekopp, J., & Watson, S. (2010). Meta-analysis of digit ratio 2D:4D shows greater sex difference in the right hand. American Journal of Human Biology, 22(5), 619–630. https://doi.org/10.1002/AJHB.21054

Wikipedia – https://da.wikipedia.org/wiki/Fingerlængdeforholdet (2022-05-21)

PubMed søgning på 2D:4D Ratio
(982 artikler fundet, 2022-05-21)

Her kan du se søgeresultatet om publicerede udgivelser af videnskabelige studier om 2D:4D fra PubMed.gov (den amerikanske database hvor alle videnskabelige studier bliver registreret og som er anerkendt som værende “sandheden”, som vi kender den i dag, da alle artikler er Peer-Reviewed dvs. gennemlæst og kontrolleret af uafhængige videnskabsfolk med specialviden i det emne som artiklen omhandler.

.

Tilføj din kommentar her - Feedback er altid velkomment!